Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. julij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 2 min

Pomladni Eurobarometer

Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometer, ki je bila izvedena junija letos, državljani in državljanke EU še naprej večinoma podpirajo energetski prehod in pričakujejo obsežne naložbe v obnovljive vire energije.

Visit of Kadri Simson, European Commissioner, to the Fluxys site in Lokeren, and to the Port House in Antwerp

Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometer, ki je bila izvedena junija letos, državljani in državljanke EU še naprej večinoma podpirajo energetski prehod in pričakujejo obsežne naložbe v obnovljive vire energije. Več kot osem od desetih jih namreč meni, da bi morala EU izdatno vlagati v obnovljive vire energije, kot sta vetrna in sončna energija (85 %), ter da je treba – npr. s povečanjem energijske učinkovitosti stavb, prometa in blaga – čim bolj zmanjšati odvisnost ruskih in drugih proizvajalcev energije zunaj EU (82 %).

Poleg tega v veliki večini še vedno podpirajo ukrepe, sprejete v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. 88 % vprašanih se strinja s humanitarno podporo, 86 % pa jih podpira sprejem ljudi, ki bežijo pred vojno, v EU. Finančno pomoč Ukrajini podpira 75 % vprašanih, uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji pa 72 %. 64 % se jih strinja tudi s tem, da EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU.

V zvezi s tem 77 % vprašanih podpira skupno obrambno in varnostno politiko. 80 % jih meni, da bi bilo treba okrepiti sodelovanje na področju obrambe na ravni EU, 77 % jih meni, da bi morale države članice bolje usklajevati nakup vojaške opreme, 69 % jih želi, da EU okrepi svoje zmogljivosti za proizvodnjo vojaške opreme, 66 % pa jih meni, da bi bilo treba v EU več denarja porabiti za obrambo.

Državljane in državljanke EU med izzivi, s katerimi se trenutno sooča EU, še vedno najbolj skrbi inflacija (27 %), vendar manj kot v začetku leta (32 %), sledijo mednarodne razmere (25 %), imigracije (24 %) ter okolje in podnebne spremembe (22 %).

Mnenje o razmerah v evropskem gospodarstvu se izboljšuje, saj jih 45 % vprašanih ocenjuje kot »dobre«, 44 % pa kot »slabe«. V teh okoliščinah podpora evru v EU kot celoti ostaja zelo visoka (71 %), skoraj spet rekordna pa je v evrskem območju (78 %). Poleg tega 55 % vprašanih meni, da je načrt EU za okrevanje NextGenerationEU v vrednosti 800 milijard evrov lahko učinkovit ukrep za odzivanje na sedanje gospodarske izzive.

Evropejci in Evropejke ostajajo optimistični glede prihodnosti EU (63 %), pri čemer jih ima 45 % pozitivno predstavo o EU, 36 % nevtralno, 18 % pa negativno.

Več:

Podatki raziskave Eurobarometer za Slovenijo so na voljo tukaj.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_3755

Več informacij

Datum objave
10. julij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji