Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. maj 2023Predstavništvo v Sloveniji

Pomoč Mjanmarju in Bangladešu

Evropska komisija je namenila 2,5 milijona evrov nujne humanitarne pomoči za podporo prebivalcem Mjanmarja in Bangladeša, ki ju je prizadel uničujoči ciklon Mocha.

Bangladesh: A year of bringing relief to Rohingya refugees

Obe državi med drugim gostita že tako zelo ranljivo prebivalstvo. Mjanmarska zvezna država Rakhine, ki je bila najbolj prizadeta, je dom ljudi, ki so bili že razseljeni zaradi konfliktov. V prav tako prizadetem bangladeškem mestu Cox’s Bazar pa je milijon beguncev manjšine Rohinga iz Mjanmara. V prihodnjih dneh se v obeh državah pričakuje dodatno močno deževje, kar povečuje tveganje poplav in zemeljskih plazov.

»Hitro odzivanje je ključno po izrednih razmerah, zlasti kadar nesreča že vpliva na ranljive skupnosti, kot so tiste, ki jih je prizadel ciklon Mocha v Mjanmaru in Bangladešu. Zagotavljamo humanitarno pomoč in se usklajujemo z našimi partnerji na terenu, da bi obravnavali najnujnejše potrebe prebivalstva,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

EU je med drugim za zagotavljanje kartiranja v realnem času uporabila tudi storitev programa Copernicus za ravnanje v izrednih razmerah, za pomoč pri ocenjevanju na terenu pa je napotila strokovnjake.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji