Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. februar 2023Predstavništvo v Sloveniji

Popotresna pomoč Turčiji in Siriji

Po potresih v Siriji in Turčiji se humanitarne potrebe na terenu še naprej povečujejo. EU, ki se že od prvega dne odziva na nesrečo, še krepi svojo pomoč prizadetim ljudem.

Popotresna pomoč Turčiji in Siriji

Za Turčijo je 18 držav članic EU, tudi Slovenija, prek mehanizma EU na področju civilne zaščite ponudilo milijone predmetov, vključno z opremo za zatočišča, grelniki, generatorji, pohištvom, medicinsko opremo, higienskimi kompleti, hrano in toplimi oblačili. Poleg tega so štiri države EU in Albanija napotile zdravstvene ekipe, Nizozemska pa je ponudila letalo za medicinsko evakuacijo.

V državo je prispelo tudi 2000 šotorov in 8000 postelj, mobiliziranih prek skupne evropske rezerve rescEU, na poti pa je še 500 stanovanjskih enot, opremljenih z 2500 posteljami.

Skupno je bilo za odziv na takojšnje potrebe dodeljenih 5,5 milijona evrov humanitarne pomoči EU, od tega 3,2 milijona evrov na novo dodeljenih sredstev, preostala sredstva pa so bila preusmerjena iz tekočih humanitarnih projektov.

S prvim od treh načrtovanih letov pa je bila danes humanitarna pomoč, namenjena Siriji iz zalog EU, prepeljana v turško Adano, od koder bo dostavljena v Sirijo. Ta pomoč, organizirana prek evropske zmogljivosti za humanitarni odziv, med drugim zagotavlja šotore za zimske razmere, grelnike, kuhinjske in higienske komplete.

Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite je 12 evropskih držav, tudi Slovenija, sirskemu prebivalstvu ponudilo dodatno pomoč v naravi, med drugim zaščitno opremo, zdravila in velike družinske šotore.

EU je za hitro pomoč žrtvam potresa v Siriji mobilizirala 10 milijonov evrov humanitarne pomoči, od tega 3,7 milijona evrov na novo dodeljenih sredstev, preostala sredstva pa so bila preusmerjena iz tekočih humanitarnih projektov.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji