Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Potovanje v EU: digitalno potrdilo EU o COVID-19

eudigitalcovidcertificate.jpg
© EU
Včeraj sta Evropski parlament in Svet EU sklenila začasni politični dogovor o uredbi, ki ureja digitalno potrdilo EU o COVID-19. S tem je potrdilo (prej imenovano digitalno zeleno potrdilo) na dobri poti, da bo v skladu z načrti pripravljeno konec junija.

Predsednica Ursula von der Leyen je pozdravila ta napredek: »Evropske državljanke in državljani se veselijo, da bodo spet lahko potovali, in današnji dogovor pomeni, da bodo to lahko storili zelo kmalu. Vendar dela še ni konec. Na ravni EU bo sistem pripravljen v naslednjih nekaj dneh. Zdaj je ključno, da vse države članice pospešijo uvajanje svojih nacionalnih sistemov, da se zagotovi čimprejšnja vzpostavitev in delovanje sistema

Digitalno potrdilo EU o COVID-19 bo zajemalo cepljenje, teste in prebolelo bolezen, na voljo bo v digitalni in papirni obliki ter bo vsebovalo digitalno podpisano kodo QR. Potrdilo EU bo brezplačno, varovalo pravice imetnika in dostopno vsem.

Države članice imetnikom digitalnega potrdila EU o COVID-19 ne bodo smele nalagati dodatnih omejitev potovanj, razen če bodo potrebne in sorazmerne za varovanje javnega zdravja,

Komisija bo mobilizirala tudi 100 milijonov evrov za podporo državam članicam pri zagotavljanju cenovno dostopnih testov.

 

Več informacij

Datum objave
21. maj 2021