Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. julij 2021

Povečan javni nadzor nad akti EU

Evropska komisija pozdravlja včeraj dosežen začasni politični dogovor med Evropskim parlamentom in državami članicami EU v Svetu o spremembi Aarhuške uredbe, s katero se bo povečal javni nadzor nad akti EU, ki vplivajo na okolje.

Biodiversity - Pelicans

Komisija je predlagala spremembo oktobra 2020 na podlagi zaveze v okviru evropskega zelenega dogovora, da bo izboljšala dostop do upravne in sodne revizije na ravni EU za državljane in okoljske nevladne organizacije.

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je dejal: «Pozdravljam spremembo Aarhuške uredbe, o kateri sta se začasno dogovorila sozakonodajalca. Evropska civilna družba in širša javnost bosta tako imeli večji nadzor nad odločitvami, ki vplivajo na okolje. To je pomemben element sistema zavor in ravnovesij na področju okoljskega prava, ki zagotavlja, da bo evropski zeleni dogovor prinesel trajne spremembe.»

Z dogovorjeno spremembo bo civilna družba dobila več možnosti, da od institucij EU zahteva revizijo aktov in tako zagotovi boljše varstvo okolja ter učinkovitejše podnebne ukrepe. K takšnemu nadzoru bodo lahko pozvale okoljske nevladne organizacije in posamezniki, katerih pravice so kršene.

Do tega bodo upravičeni tudi drugi predstavniki javnosti, ki delujejo skupaj v javnem interesu, če bo njihov poziv podprlo vsaj 4 000 Evropejcev iz vsaj petih držav članic, iz vsake od njih pa bo prihajalo po vsaj 250 predstavnikov javnosti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
13. julij 2021