Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. december 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Povečanje financiranja biotske raznovrstnosti

Na konferenci Združenih narodov o biotski raznovrstnosti(COP15) v Montrealu je včeraj EU skupaj s številnimi državami članicami EU in več drugimi državami združila moči, da bi znatno povečala financiranje biotske raznovrstnosti iz vseh virov.

Povečanje financiranja biotske raznovrstnosti

skupni izjavi so potrdili namero o nadaljnjem povečevanju financiranja in poudarili vlogo pomoči za spodbujanje domačih in zasebnih naložb v biotsko raznovrstnost.

Evropska komisija je tako za obdobje 2021–2027 podvojila mednarodno financiranje EU za biotsko raznovrstnost na 7 milijard evrov. Svojo finančno pomoč je podvojilo tudi več držav članic EU (npr. Nemčija, Francija, Španija in Nizozemska). Skupni prispevek EU in njenih držav članic za naravo tako predstavlja znaten delež skupnih zavez vseh donatorjev.

Trenutno po vsem svetu obstaja znatna finančna vrzel za reševanje krize na področju biotske raznovrstnosti. Samo mednarodno javno financiranje ne zadostuje za premostitev finančne vrzeli na področju biotske raznovrstnosti. Vse vlade morajo mobilizirati več domačih virov za naravo in uvesti politike, ki bodo pomagale sprostiti zasebno financiranje. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
16. december 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji