Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pravila o dobavnih verigah, ki ne povzročajo krčenja gozdov

Danes je začela veljati pionirska uredba EU o dobavnih verigah, ki ne povzročajo krčenja gozdov; gre za ključni gradnik v boju proti podnebnim spremembam in izgubi biotske raznovrstnosti

Observatorij za gozdove  (jesenski gozd)
©️📸 Andrej Bergant

Na podlagi novih predpisih bodo podjetja – kadar izvažajo ali dajejo na trg EU palmovo olje, govedo, sojo, kavo, kakav, les in gumo ali iz njih pridobljene proizvode, kot so govedina, pohištvo ali čokolada – morala ravnati s potrebno skrbnostjo, da dokažejo, da ti proizvodi ne prispevajo h krčenju ali degradaciji gozdov

Podjetja bodo morala potrditi, da je bil proizvod proizveden na zemljišču, na katerem po 31. decembru 2020 ni prišlo do krčenja ali degradacije gozdov. Uredba se uporablja tako za izdelke iz EU kot izdelke zunaj nje.

»EU s prelomno zakonodajo o krčenju gozdov prevzema svoj del odgovornosti za svetovno krčenje in degradacijo gozdov. Ta zakonodaja je v skladu s skupnim mednarodnim ciljem odprave krčenja gozdov in bo koristil ljudem po vsem svetu. Gozdovi služijo bistvenim potrebam ter zagotavljajo delo za milijone ljudi. Ta zakonodaja ne bo pomagala le zaščititi svetovnih gozdov, temveč bo tudi povečala povpraševanje po proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov. Vse države bodo lahko še naprej prodajale svoje proizvode v EU, če bodo lahko dokazale, da le-ti ne povzročajo krčenja gozdov,« je pojasnil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Po današnjem začetku veljavnosti imajo gospodarski subjekti in trgovci zdaj na voljo 18 mesecev, da se ustrezno prilagodijo. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji