Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. april 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pravne, operativne in politične pobude za pakt o migracijah in azilu

Da bi zagotovili učinkovitejši okvir za zakonite poti v EU, je Komisija je v okviru celovitega pristopa k migracijam, ki je bil določen v paktu o migracijah in azilu, predlagala pravne, operativne in politične pobude.

Zakonite migracije: privabljanje znanj, spretnosti in talentov v EU

Da bi zagotovili učinkovitejši okvir za zakonite poti v EU, je Komisija je v okviru celovitega pristopa k migracijam, ki je bil določen v paktu o migracijah in azilu, predlagala pravne, operativne in politične pobude. Koristile bodo gospodarstvu EU, krepile sodelovanje s tretjimi državami in dolgoročno izboljšale splošno upravljanje migracij. Med predlogi so tudi konkretni ukrepe za olajšanje vstopa na trg dela EU za tiste, ki bežijo pred rusko invazijo na Ukrajino.

Komisija predlaga revizijo direktive o enotnem dovoljenju in direktive o rezidentih za daljši čas, kar bo prosilcem olajšalo pridobitev statusa ter okrepilo pravice zanje in njihove družinske člane. Komisija predlaga tudi vzpostavitev prve vseevropske platforme in orodja za usklajevanje, tj. nabor talentov EU, da bi EU postala privlačnejša za državljane tretjih držav, ki iščejo priložnosti, in da bi delodajalcem pomagali najti talente, ki jih potrebujejo.

V EU vsako leto zakonito prispe od 2 do 3 milijone državljank in državljanov tretjih držav; ob tem EU vsako leto beleži 125.000 do 200.000 prišlekov, ki so za vstop v EU uporabili nezakonite poti. Zakonite migracije so bistvene za okrevanje naših gospodarstev, za digitalni in zeleni prehod ter za ustvarjanje varnih poti v Evropo, obenem pa prispevajo k zmanjšanju nedovoljenih migracij.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji