Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. marec 2022Predstavništvo v Sloveniji

Predlogi EU za skladiščenje plina in blažitev cen energije

Evropska komisija je predstavila možnosti za ublažitev visokih cen energije s skupnimi nakupi plina in obveznimi minimalnimi ravnmi skladiščenja plina.

Predlogi EU za skladiščenje plina in blažitev cen energije

V skladu z danes predstavljenim zakonodajnim predlogom naj bi države članice do 1. novembra 2022 zagotovile 80-odstotno zapolnitev skladišč plina, v naslednjih letih pa bi se ta raven povečala na 90 %. EU bi lahko s tretjimi državami sklenila partnerstva za skupni nakup plina in vodika ter tako izboljšala odpornost in znižala cene. Za zmanjšanje tveganja zunanjega vpliva na kritično skladiščno infrastrukturo pa Komisija predlaga novo obvezno certificiranje vseh operaterjev skladiščnih sistemov.

Komisija je v danes objavljenem sporočilu predstavila tudi možnosti za ublažitev visokih cen plina in električne energije, o katerih bodo razpravljali voditelji in voditeljice držav EU na Evropskem svetu ta teden.

Komisija bo tudi v prihodnje ukrepala za blažitev cen energije. Maja namerava predstaviti podroben načrt REPowerEU z oceno možnosti za optimizacijo zasnove trga z električno energijo. Med možnimi nadaljnjimi ukrepi je tudi načrt EU za varčevanje z energijo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
23. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji