Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. maj 2022Predstavništvo v Sloveniji

Predsednica Ursula von der Leyen v Davosu o posledicah ruske agresije proti Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v današnjem nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu poudarila podporo Ukrajini ter izpostavila pomen energetske in prehranske varnosti.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the World Economic Forum

Letošnje srečanje poteka v znamenju ruske vojaške agresije proti Ukrajini. Predsednica Ursula von der Leyen je pojasnila, da vojna ni le vprašanje preživetja Ukrajine in evropske varnosti, ampak pod vprašaj postavlja celotni mednarodni red. Predstavila je podporo EU Ukrajini, vključno s sankcijami proti Rusiji, predlagano makrofinančno pomočjoUkrajini v višini 10 milijard evrov ter platformo za obnovo, ki bi jo skupaj upravljala Komisija in Ukrajina.

V govoru je omenila tudi energetske posledice za Evropo in nujno potrebo po opustitvi ruskih fosilnih goriv in pospešitvi energetskega prehoda, k čemur bosta prispevala evropski zeleni dogovor in pobuda REPowerEU. EU bo v sodelovanju s partnerji, kot sta ZDA in Kanada, ustvarila zanesljivejše in bolj trajnostne dobavne verige na področju energije in surovin.

Na koncu je poudarila grožnjo, ki jo ruska vojna predstavlja za prehransko varnost v svetu. Z zaplembo ukrajinskega žita in blokado ključnih pristanišč Rusija uporablja hrano kot orožje, kot je to že storila z energijo. EU si prizadeva, da bi žito prišlo na svetovne trge, ter podpira Afriko, da postane manj odvisna od uvoza hrane.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji