Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pregled enotnega trga za leto 2021

Evropska komisija je danes objavila pregled enotnega trga za leto 2021, v katerem ocenjuje uspešnost držav članic pri izvajanju in izvrševanju prava EU, povezovanju in odprtosti trga, orodjih upravljanja ter posebnih področjih politike.

Pregled enotnega trga za leto 2021

Iz pregleda je razvidno, da je kljub izboljšavam na nekaterih področjih potrebno boljše izvajanje pravil enotnega trga.

Področje uporabe pregleda za leto 2021 je bilo razširjeno na tri nova področja politike in nove kazalnike, in sicer krožno gospodarstvo/ekologizacijo industrije, nadzor trga in poslovno okolje MSP.

Glavne ugotovitve o uspešnosti držav članic so predstavljene v obliki preglednice »s semaforjem« prek barvnih polj (rdeča – pod povprečjem; rumena – znotraj povprečja; zelena – nad povprečjem), medtem ko puščice v barvnem polju predstavljajo izboljšanje ali poslabšanje rezultata glede na prejšnje leto.

Za Slovenijo se nadpovprečno izvajanje beleži za orodja Your Europe, Certis, EURES ter trgovino z blagom in storitvami. Rumeno barvno polje je Sloveniji dodeljeno na področju poklicnih kvalifikacij, kršitev v zvezi z enotnim trgom, za izvajanje informacijskega sistema za notranji trg IMI ter za orodje SOLVIT. Podpovprečno je Slovenija delovala na področju javnih naročil ter ukrepov za prenos zakonodaje EU v nacionalno pravo.

V primerjavi z letom 2019 so v letošnjem pregledu stanja ugotovljene stabilne razmere v večini držav članic in rahlo izboljšanje splošne uspešnosti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
20. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji