Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Pregled izobraževanja in usposabljana za leto 2021

Coronavirus: Solidarity initiatives - Berlin, Germany

Letošnja izdaja postavlja v ospredje »dobro počutje v izobraževanju«, spremlja nedavni razvoj politik in zagotavlja pregled uporabe mehanizma za okrevanje in odpornost za prilagoditev in krepitev sistemov izobraževanja in usposabljanja.

Poročilo za Slovenijo izpostavlja, da vrednotenje učnikov učenja na daljavo še poteka. Čeprav so bili rezultati mature in nacionalnega preverjanja znanja v letu 2021 primerljivi z rezultati iz prejšnjih let, raziskave kažejo, da se duševno zdravje mladih v starosti od 18 do 29 let slabša, pri čemer je pri kar 25 % prisotno tveganje za pojav depresivne motnje.

Pandemija COVID-19 je prinesla izzive na področju izobraževanja odraslih. Vključenost v izobraževanje odraslih se je zlasti med nizko kvalificiranimi odraslimi v zadnjem letu znatno zmanjšala (iz 11,2 % v letu 2019 na 8,4 % v letu 2020).

Učenci imajo močan občutek pripadnosti in ustrahovanje ni pogosto, vendar ga pogosteje doživljajo učenci z migrantskim ozadjem ali tisti s šibkejšim socialnoekonomskim ozadjem. Od šolskega leta 2020/2021 se sicer v osnovnih šolah uporabljajo novi ukrepi za podporo migrantskim in romskim učencem.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
9. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji