Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Preprečevanje tihotapljenja migrantov in boj proti njemu

Evropska komisija je danes predlagala novo zakonodajo za preprečevanje tihotapljenja migrantov in boj proti njemu

Jutri, v torek, se bo v Bruslju začela mednarodna konferenca, namenjena ustanovitvi svetovnega zavezništva za boj proti tihotapljenju migrantov.

Komisija je na mednarodni konferenci v Bruslju pozvala tudi k vzpostavitvi globalnega zavezništva za boj proti tihotapljenju migrantov.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je v svojem septembrskem govoru o stanju v Uniji pozvala k uporabi vseh orodij, ki jih ima EU na voljo za učinkovit boj proti tihotapljenju migrantov, pri čemer je izpostavila posodobitev 20 let starega zakonodajnega okvira o migracijah ter krepitev agencij EU, kot je Europol.  Za učinkovito soočanje s problematiko migracij je nujno tudi sodelovanje s partnerskimi državami. 

Tihotapljenje migrantov je kaznivo dejanje, ki ne spoštuje človekovega življenja in dostojanstva ljudi, cilj pa so finančne in druge materialne koristi. Tihotapske mreže s svojimi kriminalnimi dejavnostmi ustvarjajo znatne dobičke, ki se na globalni ravni gibljejo med 4,7 in 6 milijard evrov letno. Načini delovanja tihotapskih mrež se hitro spreminjajo, prilagajajo okoliščinam in odzivom nacionalnih organov. 

Več:

Več informacij

Datum objave
28. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji