Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. januar 2024Predstavništvo v Sloveniji

Preprečevanje vrst raka, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem

Evropska komisija je danes predstavila priporočilo za podporo državam članicam pri njihovih prizadevanjih za preprečevanje vrst raka, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Participation of Stella Kyriakides, and Iliana Ivanova, European Commissioners, in the European Cancer Summit

Osredotoča se zlasti na spodbujanje precepljenosti z dvema ključnima cepljenjema, s katerima se lahko preprečijo virusne okužbe, ki lahko povzročijo raka, in sicer proti humanim papilomavirusom (HPV) in virusu hepatitisa B (HBV), pa tudi na izboljšanje spremljanja stopenj precepljenosti. 

Priporočilo je del evropskega načrta za boj proti raku, ki je ključni steber evropske zdravstvene unije. Ocenjuje se, da je približno 40 % primerov raka v EU mogoče preprečiti. Vendar je bilo glede na danes objavljeno poročilo za preventivo v državah članicah EU v letu 2021 porabljenih le približno 5 % skupnih izdatkov za zdravstvo. 

V številnih državah članicah je stopnja precepljenosti proti HPV pri deklicah manj kot 50-odstotna, za dečke in mlade odrasle so na voljo omejeni podatki, glede stopenj precepljenosti proti HBV pa so podatki zelo pomanjkljivi. Današnje priporočilo vključuje vrsto ukrepov, ki bi jih države članice lahko sprejele za izboljšanje precepljenosti s ključnimi cepivi ter za izboljšanje spremljanja in poročanja.

»Preprečevanje je vedno boljše od zdravljenja. Vsako leto v EU umre skoraj 14.000 ljudi zaradi raka materničnega vratu, poroča pa se tudi o več kot 16.000 novih okužbah s hepatitisom B. Z varnimi in učinkovitimi cepivi imamo zgodovinsko priložnost, da odpravimo raka materničnega vratu in druge vrste raka, ki jih povzročajo ti virusi,« je poudarila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Več:

Več informacij

Datum objave
31. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji