Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Prihodnost brez azbesta

Evropska komisija je predstavila celovit pristop za boljšo zaščito ljudi in okolja pred azbestom ter zagotavljanje prihodnosti brez azbesta.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, on an adequate minimum income and protecting people from asbestos

Danes sprejeto sporočilo o prizadevanjih za prihodnost brez azbesta vsebuje celovit pristop k boju proti azbestu, in sicer od izboljšane diagnostike in zdravljenja bolezni, ki jih povzroča azbest, do identifikacije in varnega odstranjevanja azbesta ter obdelave azbestnih odpadkov.

Sveženj zajema tudi predlog za spremembo direktive o izpostavljenosti azbestu pri delu, da se z znatnim znižanjem mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost azbestu izboljša zaščita delavcev.

Čeprav so vse oblike azbesta v EU prepovedane od leta 2005, je azbest še vedno prisoten v starejših stavbah. Predstavlja grožnjo za zdravje, zlasti kadar se materiali, ki vsebujejo azbest, poškodujejo, zaradi česar se vlakna sproščajo in vdihujejo, na primer med prenovitvenimi deli.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji