Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Prilagojeno cepivo proti COVID-19 za jesenske kampanje cepljenja

Evropska komisija je danes odobrila prilagojeno cepivo proti COVID-19 Comirnaty XBB.1.5, ki ga je razvila družba BioNTech-Pfizer

Evropska komisija je danes odobrila prilagojeno cepivo proti COVID-19 Comirnaty XBB.1.5, ki ga je razvila družba BioNTech-Pfizer.    To cepivo je še en pomemben mejnik v boju proti tej bolezni. Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva v odziv na nove različice virusa, ki povzroča COVID-19.

To cepivo je še en pomemben mejnik v boju proti tej bolezni. Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva v odziv na nove različice virusa, ki povzroča COVID-19.

Cepivo je odobreno za odrasle, otroke in dojenčke, starejše od 6 mesecev. V skladu s predhodnimi priporočili Evropske agencije za zdravila (EMA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) bi morali odrasli in otroci od petega leta dalje, ki potrebujejo cepljenje, prejeti en sam odmerek ne glede na njihovo zgodovino cepljenja proti COVID-19.

Odobritev sledi strogi oceni, ki jo je izvedla Evropska agencija za zdravila v okviru mehanizma pospešenega ocenjevanja. Komisija je to prilagojeno cepivo odobrila po hitrem postopku, da bodo lahko države članice pravočasno organizirale jesensko-zimsko kampanje cepljenja.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji