Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. oktober 2023Predstavništvo v Sloveniji

Priporočilo o energijski revščini

Evropska komisija pred zimo s sprejetjem novega priporočila o energijski revščini krepi svojo zavezo, da bo zagotovila pravičen in pravičen prehod na čisto energijo za vse. 

Reforma zasnove trga z električno energijo v EU

V priporočilu, namenjenem med drugim zaščiti zlasti ranljivih odjemalcev energije, Komisija tako določa dobre prakse za strukturne izboljšave, ki jih lahko države članice sprejmejo za odpravo temeljnih vzrokov energijske revščine. Poudarjene so tudi naložbe v strukturne ukrepe za odpravo nizke energijske učinkovitosti stanovanj in aparatov. Drugi ukrepi vključujejo zagotavljanje jasnih informacij o računih za energijo in praksah varčevanja z energijo ter spodbujanje državljanov, da se pridružijo energetskim skupnostim ali se preusmerijo k rešitvam na področju energije iz obnovljivih virov. Priporočilo, ki mu je priložen podroben delovni dokument služb Komisije, vsebuje tudi predloge o tem, kako se lahko proračun EU uporabi na nacionalni ravni. 

Popoldne bosta komisar za pravosodje Didier Reynders in komisarka za energijo Kadri Simson predstavila priporočilo zainteresiranim stranem na dogodku o energijski revščini. 

Komisar Reynders je dejal: »Na milijone potrošnikov se je težko spoprijelo z lansko rastjo cen energije in življenjskih stroškov. Čeprav so se razmere v primerjavi s prejšnjo zimo izboljšale, so življenjski stroški še vedno visoki, cene energije pa so še vedno višje kot pred krizo. Številni odjemalci, zlasti tisti v ranljivem položaju, se bodo verjetno srečali s težavami pri ogrevanju svojih hiš in plačevanju računov za energijo. Še naprej si moramo prizadevti storiti vse, kar je mogoče, da bi zaščitili potrošnike v stiski.«

Več:

Več informacij

Datum objave
23. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji