Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Priporočilo o skupnem evropskem podatkovnem prostoru za kulturno dediščino

Njegov cilj je pospešiti digitalizacijo vseh stvaritev kulturne dediščine za prihodnje generacije, zaščititi in ohraniti vse tiste, ki so ogrožene in spodbuditi njihovo ponovno uporabo na področjih kot so izobraževanje, trajnostni turizem.

Open Doors Day at the European Institutions

Danes je Evropska komisija objavila priporočilo o skupnem evropskem podatkovnem prostoru za kulturno dediščino. Cilj je pospešiti digitalizacijo vseh stvaritev kulturne dediščine za prihodnje generacije, zaščititi in ohraniti vse tiste, ki so ogrožene in spodbuditi njihovo ponovno uporabo na področjih kot so izobraževanje, trajnostni turizem.

»Tragičen požar v katedrali Notre Dame v Parizu je pokazal, kako pomembno je digitalno ohranjanje kulture, prav tako so zaprtja v času pandemije izpostavila potrebo po virtualno dostopni kulturni dediščini. Močna podatkovna infrastruktura je skupaj z enostavnim združevanjem in izmenjavo podatkov nujen element skupnega evropskega podatkovnega prostora za kulturno dediščino,« je dejala izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da je treba izkoristiti edinstvene priložnosti, ki jih ponuja tehnologija, kot so 3D, umetna inteligenca in virtualna resničnost, da bi pospešili digitalno preobrazbo kulturnega sektorja. Visoko kakovostni podatki bodo po njegovem mnenju prispevali k bogatemu podatkovnemu prostoru ter okrepili inovacije in oblikovanje novih storitev in izdelkov v korist vseh Evropejcev.

Evropska digitalna platforma za krepitev kulturne dediščine Europeanabo osnova za oblikovanje skupnega evropskega podatkovnega prostora za kulturno dediščino. Muzejem, galerijam, knjižnicam in arhivom po vsej Evropi bo omogočila, da izmenjujejo in ponovno uporabljajo digitalizirane podobe kulturne dediščine, kot so 3D modeli zgodovinskih krajev in visokokakovostna umetniška dela.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
10. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji