Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Prizadevanja EU za mirno, trajnostno in uspešno Arktiko

Danes sta visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter Evropska komisija predlagala pristop za odločnejša prizadevanja EU za mirno, trajnostno in uspešno Arktiko.

Prizadevanja EU za mirno, trajnostno in uspešno Arktiko

Arktična regija ima ključen strateški pomen za Evropsko unijo z vidika podnebnih sprememb, surovin in geostrateškega vpliva.

Sporočilo je odziv na omenjene geopolitične, okoljske, gospodarske, varnostne in socialne izzive in priložnosti, prav tako je namen sporočila je spodbuditi sodelovanje s partnerji pri trajnostnih pristopih.

Evropska unija bo na Grenlandiji vzpostavila urad Evropske komisije, ki bo okrepil razsežnosti vsebin povezanih z Arktiko v zunanjih odnosih EU. Sredstva EU bodo usmerjena v spodbujanje zelenega prehoda Arktike, ki bo v korist arktičnega prebivalstva.

Sporočilo, pred konferenco OZN o podnebnih spremembah (COP26) in v podporo globalnim podnebnim prizadevanjem, poziva, da nafta, premog in plin ostanejo pod zemljo.

»Arktika se hitro spreminja, kar je posledica globalnega segrevanja, vse večje konkurence za naravne vire in geopolitičnih rivalstev. Ta razvoj dogodkov kaže, da mora Evropa svoje geopolitične interese opredeliti širše, da bi spodbujala stabilnost, varnost in miroljubno sodelovanje na Arktiki,« je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je dodal, da se arktična regija segreva trikrat hitreje kot preostali planet, prav tako topljenje ledu in permafrosta še dodatno pospešuje podnebne spremembe in ima obsežne posredne učinke. Po njegovih besedah mora EU zagotoviti močno povezavo med svojimi podnebnimi politikami in aktivnostmi v arktičnem območju.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. oktober 2021