Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Program Unije za varno povezljivost

Evropska komisija je danes pozdravila politični dogovor med Evropskim parlamentom in državami članicami EU o programu Unije za varno povezljivost za obdobje 2023–2027 s proračunom 2,4 milijarde evrov

Program Unije za varno povezljivost

Delovanje našega gospodarstva in naša varnost sta vse bolj odvisna od varne in odporne povezljivosti. Za Evropo je bistvenega pomena, da razvije suvereno, avtonomno in varno infrastrukturo za povezljivost.

Cilj programa je uvedba satelitske konstelacije EU, imenovane »IRIS²« (infrastruktura za odpornost, medsebojno povezljivost in varnost po satelitu). Natančneje, cilj konstelacije je vzpostaviti suveren vesoljski sistem za varno povezljivost za zagotavljanje varnih, avtonomnih, zanesljivih in stroškovno učinkovitih upravnih satelitskih komunikacijskih storitev, ki so ključne za gospodarstvo, okolje, varnost in obrambo. Konstelacija bo tudi omogočila, da zasebni sektor zagotavlja komercialne storitve, da se med drugim olajšata nadaljnji razvoj visokohitrostnih širokopasovnih povezav po vsem svetu.

Doseženi politični dogovor morata zdaj uradno odobriti Evropski parlament in Svet EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
18. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji