Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Programska oprema v korist podjetij, inovatorjev in javnega interesa

Evropska komisija je danes sprejela nova pravila o odprtokodni programski opremi, s katerimi bodo njene programske rešitve javno dostopne, kadar bo to prineslo morebitne koristi za državljane, podjetja ali druge javne storitve.

Demography in the EU, ages 20-30 - Italy

Nedavna študija Komisije o vplivu odprtokodne programske in strojne opreme na tehnološko neodvisnost, konkurenčnost in inovacije v gospodarstvu EU je pokazala, da naložbe v odprtokodno opremo v povprečju vodijo do štirikrat višjih donosov. Službe Komisije lahko z novimi pravili v veliko krajšem času in z manj birokracije objavijo izvorno kodo programske opreme, ki jo imajo v lasti.

Evropski komisar za proračun in upravo Johannes Hahn je povedal: »Strnitev prizadevanj za izboljšanje programske opreme in soustvarjanje novih funkcij zmanjšuje stroške za družbo, saj imamo koristi tudi od izboljšav drugih razvijalcev. To lahko tudi poveča varnost, saj zunanji in neodvisni strokovnjaki preverijo, ali so v programski opremi napake in varnostne pomanjkljivosti.«

Primer koristi odprtokodnosti sta e-podpis in LEOS (Legislation Editing Open Software). Sistem LEOS je programska oprema, ki se uporablja za pripravo pravnih besedil in je bil prvotno pripravljen za Komisijo, zdaj se pa razvija v tesnem sodelovanju z Nemčijo, Španijo in Grčijo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji