Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. september 2021

Projekt »Euromedia Ownership Monitor« za pregled lastništva medijev

Danes je Evropska komisija zagnala projekt »Euromedia Ownership Monitor«, ki je financiran s strani EU in bo z zbirkami podatkov po državah članicah omogočal pregled lastništva medijev.

United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Katowice, Poland / COP24

Prav tako bo omogočil sistematično ocenjevanje relevantnih pravnih okvirjev in prepoznavanje morebitnih tveganj v zvezi s preglednostjo lastništva medijev.

»Vedno težje je razumeti, kdo ima v lasti medije v Evropi. Tega ne moremo dopustiti, saj si v demokraciji ljudje zaslužijo, da vedo, kdo jim zagotavlja informacije. To novo orodje bo izboljšalo razumevanje medijskega trga in prihodnje pobude politik,« je dejala podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da je potrebno naslavljati obstoječe grožnje neodvisnosti medijev in povečati podporo projektom, ki spodbujajo preglednost v tem sektorju.

To novo orodje bo podlaga za regulativne ocene in ocene politik ter pobude, ki se ukvarjajo s svobodo in pluralnostjo medijev. Opredelilo bo medijsko lastništvo ter tako izpostavilo morebitne težave pri koncentraciji lastništva in s tem izboljšalo razumevanje delovanja medijskega trga.

Projekt je prejel podporo EU v višini milijona evrov in bo po pričakovanjih potekal do septembra naslednjega leta. Upravičenci tega pilotnega projekta so bili izbrani v okviru razpisa, ki se je osredotočil na deležnike na področju svobode in pluralnost medijev na evropski, regionalni in lokalni ravni.

V prihodnjih tednih bo objavljen drugi razpis. Pobuda je del širših prizadevanj na področju svobode in pluralnosti medijev, kot je opisano v akcijskem načrtu za evropsko demokracijo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
27. september 2021