Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. junij 2021

Protimonopolna politika: prve ugotovitve preiskave sektorja potrošniškega interneta stvari

Evropska komisija je objavila predhodne rezultate preiskave sektorjav zvezi s konkurenco na trgih za potrošniške izdelke in storitve, povezane z internetom stvari v Evropski uniji. 

Protimonopolna politika: prve ugotovitve preiskave sektorja potrošniškega interneta stvari

Predhodno poročilo potrjuje hitro rast teh trgov, hkrati pa navaja morebitne pomisleke, ki so jih izrazili anketiranci v preiskavi sektorja.

Ugotovitve predhodnega poročila o preiskavi sektorja potrošniškega interneta stvari zajemajo: (i) značilnosti izdelkov in storitev potrošniškega interneta stvari, (ii) značilnosti konkurence na teh trgih, (iii) glavna področja morebitnih pomislekov anketirancev v zvezi s trenutnim delovanjem potrošniških trgov interneta stvari in njihovimi obeti za prihodnost.

«Ko smo začeli to preiskavo sektorja, smo bili zaskrbljeni, da v tem sektorju obstaja nevarnost pojava vratarjev. Skrbelo nas je, da bi ti lahko uporabili svojo moč, da bi škodili konkurenci, kar bi škodilo razvoju podjetij in potrošnikom. Iz prvih danes objavljenih rezultatov je razvidno, da se mnogi v tem sektorju strinjajo z našimi pomisleki. Pravična konkurenca pa je potrebna, da bi čim bolje izkoristili velik potencial interneta stvari za potrošnike v njihovem vsakdanjem življenju. Ta analiza bo prispevala k našemu prihodnjemu izvrševanju in urejanju, zato se v prihodnjih mesecih veselimo nadaljnjih povratnih informacij od vseh zainteresiranih deležnikov,» je povedala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence.

Predhodno poročilo je sedaj del javnega posvetovanja, ki bo potekalo do 1. septembra letos. Vsi deležniki imajo možnost podati mnenja na ugotovitve preiskave sektorja ter posredovati druge informacije in pomisleke.

Evropska komisija namerava končno poročilo objaviti v prvi polovici leta 2022.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
10. junij 2021