Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Protokol o Irski / Severni Irski: Komisija predlaga prilagojene ureditve v korist Severne Irske

Evropska komisija je včeraj predlagala prilagojene ureditve, s katerimi bi prebivalcem Severne Irske z nadaljnjim olajševanjem trgovine med Veliko Britanijo in Severno Irsko pomagali pri težavah, s katerimi se soočajo zaradi brexita.

Press conference by Maroš Šefčovič, Vice-President of the European Commission, on the Commission’s package of proposals related to the Protocol on Ireland / Northern Ireland

Predlog je rezultat obsežnih razprav, ki jih je Evropska komisija v preteklih mesecih opravila z vlado Združenega kraljestva, pa tudi njenih stikov s političnimi voditelji, podjetji, civilno družbo in drugimi deležniki na Severnem Irskem. V njem so predlagane zamisli, ki temeljijo na dokumentu, ki ga je vlada Združenega kraljestva objavila julija 2021.

Komisija je pripravljena na intenzivno razpravo z vlado Združenega kraljestva, da bi čim prej dosegli dogovor o trajni rešitvi. Pri tem bo tesno sodelovala in stalno razpravljala z Evropskim parlamentom in Svetom EU.

Podpredsednik Maroš Šefčovič je dejal: »Pogovarjal sem se z deležniki s Severne Irske in jim prisluhnil. Z današnjimi predlogi jim iskreno želimo pomagati pri njihovih težavah. Zelo smo se trudili, da bi s predlogi omogočili oprijemljive spremembe na terenu in se odzvali na težave, na katere opozarjajo ljudje in podjetja s Severne Irske. Veselimo se iskrenega in poglobljenega sodelovanja z vlado Združenega kraljestva v interesu vseh skupnosti na Severnem Irskem.«

Komisija meni, da bi ta sveženj ukrepov Severni Irski lahko omogočil resnične spremembe na terenu in rešil z brexitom povezana vprašanja glede pretoka blaga med Veliko Britanijo in Severno Irsko, na katera opozarjajo tako ljudje kot podjetja s Severne Irske. Ti ukrepi dopolnjujejo sveženj, ki je bil predstavljen junija 2021 in ki olajšuje prevoz živih živali iz Velike Britanije na Severno Irsko.

Včerajšnji sveženj predlaga dodatno prožnost na področju hrane, zdravja rastlin in živali, carine, zdravil ter sodelovanja s severnoirskimi deležniki. Predlaga drugačen model izvajanja Protokola, s katerim bi se med Veliko Britanijo in Severno Irsko bistveno olajšal pretok blaga, ki naj bi ostalo na Severnem Irskem. V ta namen se predlaga vrsta zaščitnih ukrepov in boljši nadzor trga, s čimer naj bi se preprečilo prehajanje tega blaga na enotni trg EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
13. oktober 2021