Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Prva seja sveta za trgovino in tehnologijo (TTC)

Potem ko sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden na junijskem vrhu ZDA-EU ustanovila svet za trgovino in tehnologijo (TTC), so danes znane podrobnosti prve seje sveta, ki bo potekala 29. 9. v Pittsburgu.

EU/US summit, Brussels, 15/06/2021

Sestanku bodo sopredsedovali izvršna podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, izvršni podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis, državni sekretar ZDA Antony Blinken, sekretarka ZDA za trgovino Gina Raimondo ter predstavnica ZDA za trgovino Katherine Tai.

Sopredsedujoči svetu so v izjavi zapisali: »Ustanovna seja sveta za trgovino in tehnologijo med EU in ZDA (TTC) izkazuje našo skupno zavezo za širitev in poglobitev sodelovanja pri čezatlantski trgovini, naložbah in posodobitvi pravila za gospodarstvo 21. stoletja. Na temeljih skupnih demokratičnih vrednot in največjega svetovnega gospodarskega partnerstva smo si vse od konca vrha močno prizadevali, da opredelimo področja, kjer lahko naredimo konkretne korake ter s trgovinskimi in tehnološkimi politikami ustvarimo konkretne koristi za naše ljudi. V povezavi s TTC sta EU in ZDA zavezani in se veselita trdnega ter stalnega sodelovanja s številnimi deležniki, da bi rezultati sodelovanja zagotovili rast obeh gospodarstev in skladnost z našimi skupnimi vrednotami.«

Deset delovnih skupin v okviru TTC se bo ukvarjalo s širokim naborom izzivov, kot so: sodelovanje na področju tehnoloških standardov; podnebna in zelena tehnologija; varne dobavne verige, varnost in konkurenčnost informacijske in komunikacijske tehnologije; upravljanje podatkov in tehnološke platforme;  nepravilna uporaba tehnologije, ki ogroža varnost in človekove pravice; nadzor izvoza; pregled naložb; spodbujanje dostopa MSP do digitalnih tehnologij in njihove uporabe.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. september 2021