Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. oktober 2021

Prva strategija EU za boj proti antisemitizmu

Participation of Carlos Moedas, Member of the EC, at the  'EuroChanukah Peace 2018' event

Glede na zaskrbljujoče naraščanje antisemitizma v Evropi in drugod strategija določa vrsto ukrepov, ki se osredotočajo na tri stebre: preprečevanje vseh oblik antisemitizma, zaščito in negovanje judovskega življenja ter spodbujanje raziskav, izobraževanja in spomina na holokavst.

Strategija predlaga ukrepe za okrepitev sodelovanja s spletnimi podjetji, da bi omejili antisemitizem na spletu, boljšo zaščito javnih prostorov in verskih objektov ter vzpostavitev evropskega raziskovalnega središča za sodobni antisemitizem in mreže krajev, na katerih se je dogajal holokavst. Ti ukrepi bodo okrepljeni z mednarodnimi prizadevanji EU, da bi prevzela vodilno vlogo v svetovnem boju proti antisemitizmu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: »Danes se zavezujemo k negovanju judovskega življenja v Evropi v vsej njegovi raznolikosti. Želimo, da judovsko življenje spet uspeva v središču naših skupnosti. Tako bi moralo biti. Strategija, ki jo predstavljamo danes, je korak naprej pri odzivanju na antisemitizem. Evropa lahko uspeva le, če se njene judovske skupnosti počutijo varne in uspešne.«

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je dodal, da antisemitizem ni združljiv z vrednotami EU in evropskim načinom življenja. Po njegovih besedah prva tovrstna strategija predstavlja zavezo k boju proti antisemitizmu v vseh njegovih oblikah in k zagotavljanju prihodnosti judovskega življenja v Evropi in zunaj nje.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. oktober 2021