Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Prve ekološke nagrade EU

Komisija je danes predstavila osem prejemnikov – od kmeta do restavracije – prvih ekoloških nagrad EU.

Prve ekološke nagrade EU

Prihajajo iz osmih različnih držav EU ter predstavljajo rast in inovacije evropskega ekološkega sektorja in vrednostne verige ter njegov prispevek k zmanjšanju vpliva kmetijstva na podnebje in okolje.

Prve ekološke nagrade EU obeležujejo drugo praznovanje ekološkega dneva EU, ki so ga lani razglasili Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je ob podelitvi nagrad dejal: »Zgodba vsakega posameznega zmagovalca me je navdušila. To so neverjetno predani ljudje, organizacije in ustanove, ki so ekološko pridelavo pogosto v zelo težkih razmerah promovirali že dolgo, preden je postala priljubljena. Prihajajo iz vse EU, kar kaže, da ekološka pridelava obstaja povsod in da je povsod mogoče najti tudi ekološko odličnost. V tem smislu mi dajejo veliko upanje za nadaljnji razvoj ekološke pridelave in koristi, ki jih lahko prinese našim kmetom, podeželskim skupnostim in družbi kot celoti.«

Ker je vse večje povpraševanje potrošnikov po ekoloških proizvodih bistveno za spodbujanje ekološke pridelave, si Komisija prizadeva za promocijo značilnosti in koristi ekološke pridelave. Z ekološkimi nagradami EU se priznavajo različni akterji v ekološki vrednostni verigi, ki so razvili inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt z resnično dodano vrednostjo za ekološko pridelavo in potrošnjo.

Več:

Več informacij

Datum objave
23. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji