Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. december 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Prvi seznam kritičnih zdravil Unije

Evropska komisija je danes v sodelovanju z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) in vodji agencij za zdravila v državah članicah objavila prvi seznam kritičnih zdravil Unije.

Drugs and laboratory

Komisija tako uresničuje zavezo iz svojega sporočila o odpravljanju pomanjkanja zdravil v EU. V njem je navedla, da bo pospešila delo v zvezi s tem seznamom, ki je bil prvič napovedan v predlogu reforme farmacevtske zakonodaje EU. Seznam bo pomembno prispeval k uresničevanju cilja, da se pacientkam in pacientom omogoči dostop do potrebnih zdravil, za katerega si EU v okviru evropske zdravstvene unije prizadeva s spodbujanjem zanesljive preskrbe s kritičnimi zdravili in preprečevanjem pomanjkanja. Prav tako bo podprl prizadevanja EU za izboljšanje odpornosti in strateške avtonomije v času geopolitičnih nestabilnosti in nepričakovanih izzivov.

Zdravilo se uvrsti na seznam kritičnih zdravil, kadar je bistveno za zagotavljanje in neprekinjenost kakovostnega zdravstvenega varstva ter ohranjanje visoke ravni varovanja javnega zdravja v Evropi. Prvi seznam kritičnih zdravil Unije vsebuje več kot 200 aktivnih snovi, ki se uporabljajo v zdravilih za uporabo v humani medicini in se štejejo za bistvene v EU/EGP.

Uvrstitev določenega zdravila na seznam še ne pomeni, da obstaja verjetnost, da bi v bližnji prihodnosti prišlo do njegovega pomanjkanja. Nakazuje le, da je izjemno pomembno, da se tako pomanjkanje prepreči, saj bi lahko v primeru nerazpoložljivosti zdravil s seznama prišlo do znatnih negativnih posledic za paciente in pacientke ter velikih težav za zdravstvene sisteme.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji