Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Raziskava Eurobarometer o energetski krizi in Ukrajini

Danes objavljena raziskava Eurobarometer kaže, da Evropejci in Evropejke močno podpirajo ukrepe, ki jih je v zadnjem letu EU sprejela za energetsko varnost in za zeleni prehod ter spodbujanje čiste tehnologije.

Flash Eurobarometer - mladi

Raziskava potrjuje tudi veliko podporo odzivu EU na rusko invazijo v Ukrajini.

Velika večina (86 %) vprašanih meni, da je bilo pomembno, da so se na evropski ravni sprejele pobude za omejitev neposrednega vpliva naraščajočih cen energije na potrošnike in podjetja. Podobno večinsko je mnenje glede spodbujanja trajnostne rabe naravnih virov (86 %), omogočanja lažjega skupnega nakupa plina s strani držav članic EU za zagotovitev zanesljive oskrbe z energijo (82 %), zmanjševanja čezmerne komercialne odvisnosti od držav, kot sta Rusija ali Kitajska (80 %), in krepitve konkurenčnosti evropske industrije čistih tehnologij (80 %).

Glede prihodnjih ukrepov, 86 % vprašanih meni, da bi bilo treba napolniti skladišča plina v EU, da bi se izognili tveganju njegovega pomanjkanja, 85 %, da bi morala EU spodbujati proizvodnjo čistih tehnologij v državah članicah, 79 % pa, da bi morali biti ukrepi EU usmerjeni v zmanjšanje porabe energije.

Poleg tega velika večina Evropejcev in Evropejk meni, da mora EU zaradi vojne v Ukrajini poskrbeti za svojo energetsko in gospodarsko varnost (85 %) ter okrepiti vojaško sodelovanje med državami članicami (75 %).

Visoka ostaja tudi podpora Ukrajini in Ukrajincem. 86 % vprašanih odobrava, da EU še naprej zagotavlja humanitarno podporo ljudem, ki jih je prizadela vojna. Skoraj dve tretjini vprašanih menita, da bi EU morala podpreti Ukrajino pri povezovanju z Evropo (67 %) in vključevanju v enotni trg (65 %). Finančni in gospodarski podpori Ukrajini je naklonjenih 65 % vprašanih, 57 % pa jih meni, da bi morala EU podpreti nakup in dobavo vojaške opreme Ukrajini ter ji zagotoviti usposabljanje.

Med vrednotami, ki jih najbolje uteleša EU, največ vprašanih meni, da EU najbolje uteleša »spoštovanje temeljnih pravic in vrednot« (53 %), »socialno enakost in blaginjo« (50 %) in »strpnost in odprtost do drugih« (49 %). 

Več:

Več informacij

Datum objave
11. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji