Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Raziskava Eurobarometer o evru: najvišja podpora v Sloveniji

Glede na najnovejšo raziskavo  Eurobarometra, ki jo je opravila Evropska komisija, je javna podpora evru močna in stabilna. Rezultati kažejo na drugo najvišjo podporo za evro od začetka letnih raziskovanj leta 2002.

Symbolic - Real estate and money

Raziskava je bila izvedena med približno 17.600 anketiranci iz 19 držav članic evroobmočja med 25. oktobrom in 9. novembrom 2021.

Večina anketirancev (78 %) v euroobmočju meni, da je evro dober za EU. Najvišja podpora je bila izražena v Sloveniji, kjer se je s trditvijo strinjalo 89 % vprašanih. V evroobmočju 69 % anketirancev meni, da je evro pozitiven za njihovo državo, medtem ko je v Sloveniji trditev podprlo 80 % anketiranih.

Izražena je tudi močna podpora evropskemu instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE), pri čemer se 82 % anketirancev evroobmočja ter 77% anketiranih v Sloveniji strinja, da je zagotavljanje posojil pomembno za pomoč državam članicam pri ohranjanju zaposlitve. 

Podobno je 77 % anketirancev evroobmočja in 80 % anketiranih Slovencev pozitivno ocenilo finančno podporo, ki jo zagotavlja mehanizem za okrevanje in odpornost (RRF).

63 % anketiranih v Sloveniji ter 65 % v evroobmočju pa je podprlo odpravo evrskih kovancev za en in dva centa z obveznim zaokroževanjem končne vsote nakupov na najbližjih pet centov.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji