Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. junij 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Razpis za pomoč pri pripravi nacionalnih izvedbenih načrtov za pakt o migracijah in azilu

Pakt o migracijah in azilu v EU

Po začetku veljavnosti pakta o migracijah in azilu ter sprejetju sporočila o skupnem izvedbenem načrtu za pakt o migracijah in azilu je Komisija danes objavila poseben razpis za zbiranje predlogov v okviru instrumenta za tehnično podporo (TSI), da bi državam članicam pomagala pri pripravi nacionalnih izvedbenih načrtov.

V skladu s skupnim načrtom morajo države članice svoje nacionalne izvedbene načrte dokončati do 12. decembra letos. Pri tem lahko računajo na operativno, tehnično in finančno podporo Komisije in agencij EU.

Instrument za tehnično podporo lahko državam članicam zagotovi ciljno usmerjeno podporo za izvedbo analize razmer in opredelitev ukrepov, potrebnih za izvajanje pakta. Ta tehnična pomoč lahko daje priporočila za širok nabor tematskih področij.

Na področju migracij in azila je omenjeni instrument doslej podpiral 21 držav članic pri njihovih prizadevanjih za reforme v številnih političnih pristojnostih, vključno z upravljanjem migracij, azilom in sprejemom, zakonitimi migracijami ter privabljanjem, vključevanjem in vključevanjem talentov.

TSI zagotavlja prilagojeno strokovno znanje organom držav članic. Organi držav članic zaprosijo za podporo prek letnih razpisov in včasih posebnih razpisov, ki ustrezajo novim potrebam. Instrument zagotavlja dostop do visokokakovostnega in prilagojenega strokovnega znanja in izkušenj v obliki strateškega in tehničnega svetovanja, študij o oceni potreb po reformah, usposabljanja in strokovnih misij v državah.

Več: 

Več informacij

Datum objave
14. junij 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji