Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Reforma upravljanja bančnih kriz

Evropska komisija je sprejela predlog za prilagoditev in nadaljnjo okrepitev obstoječega okvira EU za upravljanje bančnih kriz in jamstva za vloge

Reforma upravljanja bančnih kriz

Predlog naj bi pomagal ohranjati finančno stabilnost in zaščititi davkoplačevalski denar. Po novem bo lažje uporabljati sisteme jamstev za vloge v kriznih razmerah za zaščito imetnikov bančnih vlog. S financiranjem varnostnih mrež s strani bančnega sektorja davkoplačevalcem ne bo treba prispevati k ohranjanju finančne stabilnosti, saj bodo banke najprej morale izčrpati svoje lastne zmogljivosti za pokrivanje izgub. 

Predlagana pravila bodo tudi zaščitila realni sektor gospodarstva pred posledicami propadov bank. Organom bo pri reševanju na voljo širok nabor orodij za upravljanje kriz, kar lahko pomeni manj težav za komitente, posledično pa prinese koristi za gospodarstvo in družbo na splošno. 

Predlog prinaša tudi boljšo zaščito imetnikov bančnih vlog. Raven kritja v višini 100.000 evrov na imetnika vloge in banko se ohranja za vse upravičene imetnike vlog v EU. Novi okvir razširja zaščito imetnikov bančnih vlog na javne subjekte in nekatera denarna sredstva, vključuje pa tudi dodatne ukrepe za uskladitev zaščite začasnih visokih stanj na bančnih računih, ki so povezana s posebnimi življenjskimi dogodki, kot so dedovanja ali zavarovalne odškodnine. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
18. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji