Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. december 2021Predstavništvo v Sloveniji

Schengensko območje: nova pravila

Evropska komisija je predlagala posodobljena pravila za okrepitev upravljanja schengenskega območja. Namen posodobitve je zagotoviti, da ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah ostane skrajni ukrep. 

Schengensko območje: nova pravila

Z novimi pravili se uvajajo tudi skupna orodja za učinkovitejše upravljanje zunanjih meja v primeru javnozdravstvene krize, ki temeljijo na izkušnjah, pridobljenih med pandemijo COVID-19. V posodobljenih pravilih, kot tudi v vzporednemu predlogu ukrepov, ki jih lahko države članice sprejmejo na področjih azila in vračanja, je obravnavano tudi izrabljanje migrantov.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: »Zaradi begunske krize leta 2015, številnih terorističnih napadov na evropskih tleh in svetovne pandemije COVID-19 je schengensko območje pod pritiskom. Okrepiti moramo upravljanje schengenskega območja in zagotoviti, da bodo države članice imele orodja za zagotavljanje hitrega, usklajenega in evropskega odziva na krizne razmere, tudi kadar se izrabljajo migranti.«

Več:

Več informacij

Datum objave
14. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji