Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. oktober 2021

Šesta ocena kodeksa ravnanja za odpravo nezakonitega sovražnega govora na spletu

Evropska komisija je danes objavila rezultate svoje šeste ocenekodeksa ravnanja za odpravo nezakonitega sovražnega govora na spletu.

Rezultati kažejo mešano sliko, saj so IT podjetja v 24 urah pregledala 81 % prejetih prijav in v povprečju odstranila 62,5 % označenih vsebin. Ti rezultati so slabši od povprečja, ki je bilo zabeleženo v ocenah v letih 2019 in 2020.

Kot v preteklih ocenah tudi tokratna ocena kot največjo pomanjkljivostnavaja nezadostno povratno informiranje uporabnikov ob prijavah. Novost letošnje ocene so informacije IT podjetij o ukrepih, ki so jih sprejela za preprečevanje sovražnega govora, vključno z aktivnostmi za samodejno odkrivanje takšnih vsebin.

»Sovražni govor na spletu lahko povzroči resnično škodo izven spleta. Nasilje se pogosto začne z besedami. Naš edinstveni kodeks je prinesel dobre rezultate, toda platforme ne smejo popustiti in morajo nasloviti pomanjkljivosti. Prijateljski dogovor tu ne bo zadostoval. Akt o digitalnih storitvah bo zagotovil močna regulativna orodja za boj proti nezakonitemu sovražnemu govoru na spletu,« je dejala podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je dodal, da morajo podjetja nemudoma nasloviti negativne trende. Po njegovih besedah gre za varovanje demokratičnega prostora in temeljnih pravic vseh uporabnikov.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
7. oktober 2021