Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. november 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Sklad Evropskega sveta za inovacije: milijarda evrov za globokotehnološke tvegane naložbe

Sklad Evropskega sveta za inovacije je od začetka delovanja (septembra 2022) odobril skoraj milijardo evrov naložb v globokotehnološka podjetja.

Humanoid robotics and AI research and development - PAL Robotics

Sklad zagotavlja tvegane naložbe v okviru Evropskega sveta za inovacije, ki je bil ustanovljen kot del programa Obzorje Evropa za podporo prelomnim tehnologijam in inovacijam. V malo več kot enem letu so bile odobrene naložbe za 159 zagonskih podjetij ter malih in srednjih podjetij, ki so bila izbrana v okviru programa Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije. 

V okviru programa Evropskega sveta za inovacije so podjetja izbrana po strogem postopku ocenjevanja, ki ga izvedejo zunanji strokovnjaki in skrbno preveri Evropska investicijska banka. Po odobritvi naložb imajo podjetja običajno na voljo do 12 mesecev, da s pomočjo podpore Evropskega sveta za inovacije poiščejo sovlagatelje. 71 podjetij je ta postopek že izvedlo in pritegnilo sovlaganja, ki so trikrat večja od naložb sklada Evropskega sveta za inovacije. Večina podjetij prek storitev Evropskega sveta za inovacije za pospeševanje podjetništva prejema tudi podporo v obliki nepovratnih sredstev v višini 2,5 milijona evrov ter dostop do strokovnega znanja, partnerstev in tržnih priložnosti.

Več

 

Več informacij

Datum objave
14. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji