Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Skoraj polovici EU grozi nevarnost suše

Biodiversity - Volunteering for nature

Skupno raziskovalno središče Komisije je danes objavilo poročilo o oceni stanja suše v Evropi. Analiza razvoja in vpliva dolgotrajne suše v EU kaže, da je zaskrbljujoč del ozemlja EU trenutno izpostavljen stopnji opozarjanja na sušo (46 % EU) oziroma stopnji pripravljenosti nanjo (11 % v EU), kar se določa glede na vlažnost tal, povezano s stresom rastlin.

Poročilo med drugim pomaga bolje razumeti razmere za zaščito naših gozdov, sečnje in voda. Vodni in toplotni stres povzročata zmanjšanje pridelka v primerjavi s prejšnjimi negativnimi obeti za žita in druge poljščine. Francija, Romunija, Španija, Portugalska in Italija se bodo verjetno soočile s tem upadom pridelka. Do neke mere to zadeva tudi Nemčijo, Poljsko, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško. V Italiji se porečje reke Pad sooča z najvišjo stopnjo resnosti suše. Intenzivna suša je bila zabeležena v petih italijanskih regijah, nezadostna razpoložljivost vode pa je povzročila številne omejitve uporabe v občinah. Podobni ukrepi za omejitev rabe vode so bili sprejeti v Franciji.

Skupno raziskovalno središče zagotavlja informacije o suši v realnem času prek evropskih in svetovnih opazovalnic za sušo (EDO in GDO), ki sta del storitve programa Copernicus za ravnanje v izrednih razmerah (CEMS).

Več:

Več informacij

Datum objave
18. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji