Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. marec 2023Predstavništvo v Sloveniji

Skupna izjava Evropske komisije in evropskih deležnikov o spodbujanju vodikovega gospodarstva v EU

Evropska komisija bo danes z evropskimi deležniki podpisala skupno izjavospodbujanju vodikovega gospodarstva v EU

Participation of Mariya Gabriel, European Commissioner, to the Hydrogen Valley event

Z izjavo se bo Komisija skupaj z evropsko industrijo vodika, znanstveno skupnostjo in evropskimi regijami zavezala, da bo okrepila in pospešila skupne ukrepe na področju raziskavrazvojapredstavitve in uporabe vodikovih dolin. Pozvala bo tudi k trajnostnim naložbam, krepitvi sinergij med viri financiranja, izmenjavi znanja, spodbujanju razvoja izobraževanja in usposabljanja za spretnosti ter izgradnji regionalnih vodikovih omrežij in medsebojnih povezav med vodikovimi dolinami. 

Z dolgoletno podporo EU raziskavam in inovacijam na področju vodika je EU postala vodilna v svetu za ključne vodikove tehnologije, zlasti elektrolizatorje, oskrbovalne postaje za vodik in gorivne celice na megavatni ravni. Program Obzorje Evropa podpira Skupno podjetje za čisti vodik v višini 1 milijarde evrov, enak znesek pa zagotavljajo tudi industrijski in raziskovalni partnerji. Komisija v okviru načrta REPowerEU skupnemu podjetju namenja dodatnih 200 milijonov evrov za hitrejše uvajanje vodikovih dolin po vsej Evropi. 

Izjava bo podpisana na današnjem dogodku v Bruslju, ki se ga udeležuje več kot 300 vodilnih deležnikov na področju vodika. 

Več:

Več informacij

Datum objave
1. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji