Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Skupna pot do varnega ponovnega odprtja Evrope

Evropska komisija v danes sprejetem sporočilu državam članicam predlaga skupni pristop EU, ki bo k cilju ponovnega odprtja EU vodil na varen, trajnosten in predvidljiv način, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. V sporočilu je tako začrtana pot do uravnotežene politike in skupnega pristopa EU in izpostavljeno tisto, kar moramo storiti, da se čim hitreje približamo trenutku, ko lahko obnovimo naš evropski način življenja na varen in trajnosten način ter z obvladovanjem virusa.

To med drugim vključuje uvedbo digitalnega zelenega potrdila o cepljenju, testiranju ali preboleli bolezni, uporabo skupnega okvira za ukrepe za odziv, smernice o strategijah dodatnega testiranja in sledenja, kot je monitoring odpadnih voda za sledenje različicam, naložbe v diagnostiko in zdravljenje.

V sporočilu so poudarjeni tudi ukrepi za krepitev globalne odpornosti prek instrumenta COVAX in mehanizma EU za zagotavljanje dostopa do cepiv.

»Pri odpravljanju omejitev moramo upoštevati izkušnje iz leta 2020 ter se izogniti škodljivim in dragim ciklom uvajanja in odpravljanja omejitev. Današnje sporočilo vključuje uravnotežen sveženj obstoječih in novih ukrepov. Z veseljem pričakujemo podporo držav članic na prihodnjem zasedanju Evropskega sveta. Z vsakim dnem smo bližje uresničitvi ciljev glede cepljenja in oživitvi našega evropskega načina življenja,« je pojasnil evropski komisar za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas.

Več:

Več informacij

Datum objave
17. marec 2021