Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. junij 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Skupni izvedbeni načrt za pakt o migracijah in azilu

Evropska komisija je danes sprejela skupni izvedbeni načrt za pakt o migracijah in azilu. 

Pakt o migracijah in azilu v EU

V tem načrtu so določeni ključni mejniki za vse države članice, da vzpostavijo pravne in operativne zmogljivosti, potrebne za uspešno uporabo nove zakonodaje o migracijah in azilu do sredine leta 2026.

Poleg tega bodo agencije EU v celotnem procesu državam članicam zagotavljale operativno in ciljno usmerjeno podporo.

Skupni izvedbeni načrt določa predlogo za nacionalne izvedbene načrte, ki jih morajo države članice sprejeti do konca tega leta. Pravno, tehnično in operativno delo združuje v 10 gradnikov, da bi usmerili in olajšali prizadevanja za praktično izvajanje. Vsi gradniki so v osnovi medsebojno odvisni in jih je treba izvajati vzporedno.

»Danes predstavljamo načrt za naslednji dve leti prizadevanj za pomoč pri uresničevanju pakta o migracijah in azilu na terenu. To dodatno dokazuje odločenost Komisije, da si bo po najboljših močeh prizadevala zagotoviti, da bodo imele države članice vso strokovno znanje, operativno in finančno podporo, ki jo potrebujejo za prenos pravnih obveznosti v prakso. Vse države članice ne začenjajo z istega izhodišča, vendar bomo vse skupaj prečkali končno črto,« je pojasnil podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. junij 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji