Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. september 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Slovenija med zmernimi inovatorkami

Evropska komisija je danes objavila evropski sistem inovacijskih kazalnikov za leto 2022, ki kaže, da se je inovacijska uspešnost EU od leta 2015 povečala za približno 10 %.

Slovenija med zmernimi inovatorkami

V primerjavi z letom 2021 se je inovacijska uspešnost v letu 2022 v 19 državah članicah, vključno s Slovenijo, izboljšala, v osmih pa poslabšala.

Švedska je vodilna inovatorka v EU, saj njena uspešnost dosega 135,7 % povprečja EU, najskromnejša inovatorka pa je Romunija z 32,6 % povprečja EU.

Slovenija spada v skupino zmernih inovatorjev, njena uspešnost je znašala 93,5 % povprečja EU. Uspešnost se povečuje (2,0 odstotne točke), vendar po stopnji, ki je nižja kot v EU (9,9 odstotne točke). Vrzel v uspešnosti države do EU tako postaja vse večja.

Primerjava povprečja EU s svetovnimi tekmicami kaže, da so države, kot so Avstralija, Južna Koreja, Kanada in Združene države Amerike, še naprej v prednosti pred EU. Kljub temu je EU odpravila vrzel v uspešnosti v primerjavi z navedenimi državami, leta 2021 je tako prehitela Japonsko.

»Avtonomija in konkurenčnost Evrope bosta odvisni od naše sposobnosti, da prevzamemo vodilno tehnološko in poslovno vlogo na strateških področjih, kot so vesolje, obramba, vodik, baterije, čipi, kvantni čipi in visokozmogljivostno računalništvo. Z evropsko inovacijsko agendo, podporo zagonskim podjetjem in inovativnim MSP, industrijskimi zavezništvi in pomembnimi projekti skupnega evropskega interesa smo že omogočili razvoj izjemno inovativnih projektov po vsej Evropi. Našo znanstveno odličnost lahko tako pretvorimo v vodilni položaj na področju tehnologije in industrije ter v kakovostna delovna mesta v Evropi,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Več:

Več informacij

Datum objave
22. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji