Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. junij 2022Predstavništvo v Sloveniji

Spletne platforme ostreje proti dezinformacijam

Komisija izraža zadovoljstvo z objavo okrepljenega kodeksa ravnanja glede dezinformacij.

Osrednje vozlišče za kodeks ravnanja glede dezinformacij  Vprašanje in odgovori o okrepljenem kodeksu ravnanja  Okrepljeni kodeks ravnanja iz leta 2022  Kodeks ravnanja iz leta 2018  Ocena kodeksa ravnanja  Smernice Komisije za revizijo kodeksa ravnanja  Sporočilo za javnost o aktu o digitalnih storitvah  Stran politike o kodeksu ravnanja  Seznam podpisnikov in zavez (sproti se posodablja)

33 podpisnikov, kot so platforme, tehnološka podjetja in civilna družba, je sledilo smernicam Komisije iz leta 2021 ter upoštevalo spoznanja iz koronavirusne krize in ruske vojaške agresije v Ukrajini.

Okrepljeni kodeks, ki temelji na prvem kodeksu ravnanja iz leta 2018, določa obsežne in natančne zavezeplatform in industrije za boj proti dezinformacijam ter pomeni še en pomemben korak k bolj preglednemu, varnemu in zaupanja vrednemu spletnemu okolju.

Z novim kodeksom bodo med drugim uporabniki imeli na voljo boljša orodja za označevanje dezinformacij in njihovo prepoznavanje, zmanjšale se bodo finančne spodbude za širjenje dezinformacij, raziskovalcem pa se bo omogočil lažji dostop do podatkov platform.

Novi kodeks bo podprt z nedavno sprejetim aktom o digitalnih storitvah, ki vključuje tudi stroge odvračilne sankcije. Zelo velike platforme, ki bodo večkrat kršile kodeks in ne bodo izvajale ustreznih ukrepov za zmanjšanje tveganja, bodo tvegale denarne kazni v višini do 6 % svojega svetovnega prometa. Omenjena akta skupaj s prihodnjo zakonodajo o preglednosti političnega oglaševanja in njegovem ciljnem usmerjanju tvorijo bistven del nabora orodij Komisije za boj proti širjenju dezinformacij v EU.

Med 33 podpisniki so glavne spletne platforme, zlasti Meta, Google, Twitter, TikTok in Microsoft, pa tudi drugi akterji, kot so manjše ali specializirane platforme, industrija spletnih oglasov, podjetja za oglaševalske tehnologije, preverjevalci dejstev, civilna družba ali podjetja, ki ponujajo posebno strokovno znanje in rešitve za boj proti dezinformacijam. Podpisniki bodo imeli na voljo šest mesecev za izvedbo zavez in ukrepov, h katerim so se zavezali.

Več:

Več informacij

Datum objave
16. junij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji