Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Spodbujanje MSP v Evropi

Komisija danes predstavlja vrsto pobud za obravnavo potreb evropskih malih in srednjih podjetij (MSP) v sedanjem gospodarskem okolju. MSP, ki predstavljajo 99 % evropskih podjetij, so ključna gonilna sila evropskega zelenega in digitalnega prehoda.

Primerna skrbnost podjetij glede trajnostnosti

Evropska komisija danes predstavlja vrsto pobud za obravnavo potreb evropskih malih in srednjih podjetij (MSP) v sedanjem gospodarskem okolju. MSP, ki predstavljajo 99 % evropskih podjetij, so ključna gonilna sila evropskega zelenega in digitalnega prehoda, vendar se zaradi številnih kriz v zadnjih letih še vedno soočajo z nepredvidljivostjo in nestanovitnostjo.

Namen predlaganih novih ukrepov je zagotoviti kratkoročno pomoč, spodbuditi dolgoročno konkurenčnost MSP in okrepiti pravičnost v poslovnem okolju po vsej Evropi.

Komisija v okviru teh ukrepov danes objavlja tudi nova predloga uredbe o zamudah pri plačilih v trgovinskih poslih in direktive o poenostavitvi obdavčitve za MSP. Dodatni pobudi sta namenjeni nadaljnjemu spodbujanju dostopa MSP do financiranja, izboljšanju poslovnega okolja in podpiranju rasti MSP v podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo, da bi v celoti izkoristila svoj gospodarski potencial.

Cilj nove uredbe o zamudah pri plačilih v trgovinskih poslih je zlasti njihovo preprečevanje, saj ogrožajo denarni tok MSP ter ovirajo konkurenčnost in odpornost dobavnih verig. Nova pravila bodo razveljavila direktivo o zamudah pri plačilih iz leta 2011 in jo nadomestila z uredbo. Predlog uvaja strožjo zgornjo mejo plačila, tj. 30 dni, odpravlja dvoumnosti in odpravlja pravne vrzeli v sedanji direktivi. Predlagano besedilo prav tako zagotavlja, da obresti za zamudo pri plačilu in nadomestila samodejno zapadejo v plačilo, ter uvaja nove izvršilne in odškodninske ukrepe za zaščito podjetij pred slabimi plačniki.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji