Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Spodbujanje MSP v Evropi

Komisija danes predstavlja vrsto pobud za obravnavo potreb evropskih malih in srednjih podjetij (MSP) v sedanjem gospodarskem okolju. MSP, ki predstavljajo 99 % evropskih podjetij, so ključna gonilna sila evropskega zelenega in digitalnega prehoda.

Primerna skrbnost podjetij glede trajnostnosti (ženska s tablico v roki stoji pred lokalom, v katerem za mizami sedijo različni ljudje)

Evropska komisija danes predstavlja vrsto pobud za obravnavo potreb evropskih malih in srednjih podjetij (MSP) v sedanjem gospodarskem okolju. MSP, ki predstavljajo 99 % evropskih podjetij, so ključna gonilna sila evropskega zelenega in digitalnega prehoda, vendar se zaradi številnih kriz v zadnjih letih še vedno soočajo z nepredvidljivostjo in nestanovitnostjo.

Namen predlaganih novih ukrepov je zagotoviti kratkoročno pomoč, spodbuditi dolgoročno konkurenčnost MSP in okrepiti pravičnost v poslovnem okolju po vsej Evropi.

Komisija v okviru teh ukrepov danes objavlja tudi nova predloga uredbe o zamudah pri plačilih v trgovinskih poslih in direktive o poenostavitvi obdavčitve za MSP. Dodatni pobudi sta namenjeni nadaljnjemu spodbujanju dostopa MSP do financiranja, izboljšanju poslovnega okolja in podpiranju rasti MSP v podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo, da bi v celoti izkoristila svoj gospodarski potencial.

Cilj nove uredbe o zamudah pri plačilih v trgovinskih poslih je zlasti njihovo preprečevanje, saj ogrožajo denarni tok MSP ter ovirajo konkurenčnost in odpornost dobavnih verig. Nova pravila bodo razveljavila direktivo o zamudah pri plačilih iz leta 2011 in jo nadomestila z uredbo. Predlog uvaja strožjo zgornjo mejo plačila, tj. 30 dni, odpravlja dvoumnosti in odpravlja pravne vrzeli v sedanji direktivi. Predlagano besedilo prav tako zagotavlja, da obresti za zamudo pri plačilu in nadomestila samodejno zapadejo v plačilo, ter uvaja nove izvršilne in odškodninske ukrepe za zaščito podjetij pred slabimi plačniki.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji