Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Sprejeta sprememba uredbe o splošnih skupinskih izjemah

Evropska komisija je uradno sprejela ciljno usmerjeno spremembo uredbe o splošnih skupinskih izjemah, da bi tako dodatno olajšala podporo zelenemu in digitalnemu prehodu EU ter hkrati zaščitila enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu.

Greenbizz Brussels

Evropska komisija je uradno sprejela ciljno usmerjeno spremembo uredbe o splošnih skupinskih izjemah, da bi tako dodatno olajšala, poenostavila in pospešila podporo zelenemu in digitalnemu prehodu EU ter hkrati zaščitila enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu.

Uredba o splošnih skupinskih izjemah določa, da so posebne vrste državne pomoči združljive s Pogodbo o delovanju EU, če izpolnjujejo določene pogoje. Zato te kategorije izvzema iz zahteve po predhodni priglasitvi Komisiji in njeni odobritvi, kar državam članicam omogoča neposredno dodelitev pomoči in obveščanje Komisije šele naknadno.

Spremenjena uredba o splošnih skupinskih izjemah državam članicam zagotavlja večjo prožnost pri oblikovanju in izvajanju pomoči, ki je ključna za prehod na podnebno nevtralnost in industrijo z ničelno stopnjo neto emisij. Odraža tudi nedavne spremembe različnih sklopov smernic o državni pomoči za zagotovitev, da uredba o splošnih skupinskih izjemah ostane primerna za zeleni in digitalni prehod. 

Več:

Več informacij

Datum objave
23. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji