Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. januar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Spremenjena veljavnost potrdil o cepljenju proti COVID-19

Jutri, 1.2., začne veljati novo devetmesečno oziroma 270-dnevno obdobje priznavanja potrdil o cepljenju za potovanje v EU.

EU Digital COVID Certificate - Scanning system at the airport

Jutri, 1.2., začne veljati novo devetmesečno oziroma 270-dnevno obdobje priznavanja potrdil o cepljenju za potovanje v EU. Pri cepivih z enim odmerkom to pomeni, da bo potrdilo veljavno 270 dni od prvega in edinega odmerka, pri cepivih z dvema odmerkoma pa 270 dni od drugega odmerka ali od prvega in edinega odmerka po preboleli bolezni v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

Obdobje priznavanja je zavezujoče in države EU ga ne morejo spreminjati. Pravila veljajo samo za potrdila o cepljenju za namene potovanja v EU. Države lahko v domačem okolju uporabijo drugačna pravila, vendar jih Komisija poziva, da jih uskladijo z obdobjem priznavanja, določenim na ravni EU.

Standardno obdobje priznavanja ne velja za potrdila za poživitvene odmerke, za katere od jutri velja tudi nov način beleženja: 3/3 za poživitveni odmerek po primarni seriji cepljenja z dvema odmerkoma; 2/1 za poživitveni odmerek po cepljenju z enkratnim odmerkom ali za en odmerek cepiva z dvema odmerkoma, ki ga prejme prebolela oseba.

Evropska komisija bo v tesnem sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni in Evropsko agencijo za zdravila pozorno spremljala razmere, da bi lahko v prihodnosti po potrebi prilagodila pravila.

Več:

Več informacij

Datum objave
31. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji