Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Sredstva EU za varno povezljivosti po vsej EU

Evropska unija bo namenila več kot 250 milijonov evrov za podporo varni povezljivosti po vsej EU.

5G network - Illustrations

Evropska komisija je namreč podpisala sporazume o dodelitvi nepovratnih sredstev za 37 projektov, izbranihv okviru drugega sklopa razpisov za digitalni sklop Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE Digitalno).

Iz skupnega proračuna v višini 252 milijonov evrov se bodo med drugim financirali projekti za vzpostavitev infrastrukture 5G za lokalne skupnosti in vzdolž glavnih evropskih prometnih koridorjev ter za postavitev podvodnih kablov, s čimer se bosta izboljšali varnost in odpornost hrbteničnih omrežij v EU in vanjo.

Postavitev morskih kablov bo poskrbela za večjo medsebojno povezavo med Irsko in evropsko celino ter med EU in njenimi najbolj oddaljenimi regijami v Atlantskem oceanu. Nepovratna sredstva bodo podprla tudi neposredno transarktično povezavo med EU in Daljnim vzhodom, zagotovila visoko zmogljivo infrastrukturo za povezljivost digitalnim grškim otokom v Sredozemlju in okrepila povezljivost z Afriko. 

Trenutno je odprt tretji sklop razpisov za zbiranje predlogov v okviru IPE Digitalno, rok za oddajo je 20. februar letos.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji