Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice24. november 2021Predstavništvo v Sloveniji

Sredstva REACT-EU v višini 11 milijard evrov zdaj na voljo za leto 2022

Komisija je objavila dodelitev virov REACT-EU za leto 2022. Za 27 držav članic je v okviru kohezijske politike za načrtovanje programov v tekočih cenah na voljo približno 11 mrd evrov. Za leto 2022 je Sloveniji namenjenih skoraj 15,7 mio evrov.

NextGenerationEU posters - Slovenia

Ta sredstva dopolnjujejo skoraj 40 milijard evrov, ki so bili dani na voljo leta 2021. Države članice bodo lahko še naprej izvajale ukrepe za okrevanje s povečanjem odpornosti zdravstvenega varstva in podjetij ter z okrepitvijo podpore najbolj ranljivim skupinam, hkrati pa bodo prispevale k zelenim in digitalnim prednostnim nalogam za pametno, trajnostno in povezano okrevanje.

Evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je povedala: »REACT-EU je uspešen instrument za podporo okrevanju po krizi zaradi COVID-19 ter izvajanje pravičnega zelenega in digitalnega prehoda v EU. Države članice EU so zaključile načrtovanje programov za skoraj vse vire REACT-EU za leto 2021, zato jih zdaj pozivamo, naj Komisiji čim prej predložijo spremembe programov za tranšo za leto 2022, da se omogoči pravočasno črpanje.«

Po odobritvi sprememb bodo države članice lahko dostopale do novih virov od 1. januarja 2022. REACT-EU je del svežnja za gospodarsko okrevanje NextGenerationEU in zagotavlja 50,6 milijarde evrov (v tekočih cenah) dodatnih sredstev za programe kohezijske politike za leti 2021 in 2022, ki naj bi se porabila do konca leta 2023.

Več:

Več informacij

Datum objave
24. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji