Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. november 2021

Stanje na enotnem trgu za poštne in čezmejne dostave

Evropska komisija je danes objavila poročili, v katerih ocenjuje stanje in razvoj na enotnem trgu EU za poštne in čezmejne dostave, v skladu z veljavnim pravnim okvirom, in sicer direktivo EU o poštnih storitvah iz leta 1997 in uredbo EU o storitvah.

Poročili kažeta, da sta omenjena zakonodajna akta uspešno podpirala posodobitev in odprtje poštnih storitev EU, kakor tudi zagotovila dostop državljanov EU do bistvenih storitev pisemskih in paketnih pošiljk, ter večjo preglednost tarif za storitve čezmejne dostave enokosovnih paketov. Poudarjata pa tudi, da je digitalizacija spremenila enotni trg za poštni sektor in sektor dostave paketov, kar ustvarja nove priložnosti in izzive za izvajalce poštnih storitev ter spreminja potrebe in pričakovanja potrošnikov.

Direktiva o poštnih storitvah je vzpostavila skupni regulativni okvir za evropske poštne storitve, ki določa minimalne zahteve za bolj usklajeno obveznost zagotavljanja univerzalne storitve, hkrati pa dopušča prožnosti na nacionalni ravni.

Današnji poročili kažeta, da je direktiva pripomogla k zagotavljanju cenovno dostopne univerzalne storitve v EU. Vendar je iz poročil razvidno tudi, da so morale številne države članice zmanjšati obseg svojih obveznosti zagotavljanja univerzalne storitve, predvsem zaradi naraščajočih stroškov takih storitev ter spreminjajočih potreb uporabnikov in operaterjev poštnih storitev.

Poleg tega je iz poročila o uporabi uredbe o čezmejni dostavi paketov iz leta 2018 razvidno, da je uredba pripomogla k večji preglednosti tarif, zlasti zaradi obveznosti poročanja operaterjev in spletnega orodja Komisije za preglednost tarif poštnih paketov.

Glede regulativnega nadzora poročilo kaže, da še vedno ni opaziti zmanjšanja razlik pri načinu analize tarif s strani nacionalnih organov, in poudarja le občasno naknadno ukrepanje nacionalnih organov proti nerazumno visokim tarifam.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. november 2021