Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Stop onesnaževanju zraka, vode in tal v EU

child_tree_web_0.jpg
© EU
Evropska komisija je danes sprejela akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal, ki je ključni rezultat evropskega zelenega dogovora in glavna tema letošnjega Zelenega tedna EU (link is external) . Načrt določa celostno vizijo za leto 2050, tj. svet, v katerem je onesnaževanje zmanjšano na raven, ki ni več škodljiva za zdravje ljudi in naravne ekosisteme, predstavljeni pa so tudi ukrepi za uresničitev tega cilja.

»Cilj zelenega dogovora je zdrav planet za vse. Toda da bi ljudem in planetu zagotovili okolje brez strupov, moramo ukrepati takoj. Ta načrt bo usmerjal naša prizadevanja. Obstoječe zelene tehnologije lahko pomagajo zmanjšati onesnaževanje in ponudijo nove poslovne priložnosti. Evropska prizadevanja za okolju prijaznejšo, pravičnejšo in bolj trajnostno obnovo gospodarstva morajo prispevati tudi k uresničevanju cilja ničelnega onesnaževanja,« je pojasnil izvršni podpredsednik Komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor, Frans Timmermans.

Načrt povezuje vse ustrezne politike EU za boj proti onesnaževanju in njegovo preprečevanje, poseben poudarek pa daje uporabi digitalnih rešitev za boj proti onesnaževanju.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
12. maj 2021