Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. marec 2023Predstavništvo v Sloveniji

Strategija EU za pomorsko varnost

Evropska unija krepi prizadevanja za večjo pomorsko varnost.

Aerial views of the Adriatic Sea

Evropska unija krepi prizadevanja za večjo pomorsko varnost. Evropska komisija in visoki predstavnik sta danes sprejela skupno sporočilo o okrepljeni strategiji EU za pomorsko varnost, da bi zagotovili miroljubno uporabo morij in zaščitili področje pomorstva pred novimi grožnjami. Sprejela sta tudi posodobljen akcijski načrt, s katerim se bo izvajala strategija.

Pomorska varnost je bistvena za EU in njene države članice. Države članice EU skupaj tvorijo največjo skupno izključno ekonomsko cono na svetu, gospodarstvo EU je močno odvisno od varnih in zaščitenih oceanov. Več kot 80 % svetovne trgovine poteka po morju, približno dve tretjini svetovne nafte in plina pa se pridobivata na morju ali se prevažata po njem. Do 99 % prenosa svetovnih tokov podatkov poteka prek podmorskih kablov.

Da bi v celoti izkoristili potencial oceanov in trajnostnega modrega gospodarstva, mora biti svetovno pomorsko področje varno. EU namerava okrepiti širok nabor orodij, tako civilnih kot vojaških, ki jih ima na voljo za spodbujanje pomorske varnosti.

Posodobljena strategija je okvir, na podlagi katerega lahko EU ukrepa za zaščito svojih interesov na morju ter za zaščito svojih državljanov in državljank, vrednot in gospodarstva. Spodbuja mednarodni mir in varnost ter spoštovanje mednarodnih pravil in načel, hkrati pa zagotavlja trajnostnost oceanov in zaščito biotske raznovrstnosti.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
10. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji