Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Strateški okviri držav članic za Rome

Evropska komisija je danes sprejelaoceno nacionalnih strateških okvirov držav članic za Rome v okviru svojega desetletnega načrta za enakost, vključevanje in udeležbo Romov za obdobje 2020–2030. 

Strateški okviri držav članic za Rome (Foto: starejši romski par igra harmoniki na ulici)

Komisija ugotavlja, da se skupni elementi in minimalne zaveze iz strateškega okvira EU zelo različno odražajo v nacionalnih načrtih. Kot pozitivno izpostavlja konkretne ukrepe za spodbujanje boja proti anticiganizmudiskriminaciji in sovražnemu govoru ter ukrepe za krepitev zmogljivosti civilne družbe in zagotavljanje udeležbe Rominj in mladih.

Po drugi strani pa cilji iz strateškega okvira EU niso ustrezno predstavljeni v nacionalnih načrtih, kot so jasna določitev proračunskih sredstev za izvajanje in spremljanje ali ukrepi v zvezi z raznolikostjo romskega prebivalstvaPremalo ambiciozni so tudi ukrepi za boj proti segregaciji v izobraževanju in za reševanje stanovanjske problematike.

Številne države so v oblikovanje načrtov dejavno vključile romske organizacije civilne družbe, vendar je za uspešno izvajanje strateškega okvira EU za Rome potrebno še tesnejše sodelovanje med njihovim izvajanjem.

Komisija poziva države članice, naj ponovno preučijo svoje nacionalne načrte, da bi opredelile načine, kako jih narediti trdnejše. 

Več:

Več informacij

Datum objave
9. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji